Özellikle Doğu bölgeleri son haftalarda beşik gibi sallanıyor. 6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremlerinin yıkıcı etkisini ve şokunu hala atlatamayan Türkiye, deprem uzmanlarının açıklamalarını dört gözle bekliyor.
Malatya’yı bu sabaha karşı 4,8’lik deprem vurdu. Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında Kaan Temeltaş’ın sorularını yanıtladı.
Moriwaki hangi kentlerde büyük deprem beklediğini de anlattı.
“4 tane var. Birinci; Doğu Anadolu fay hattı, Elazığ, Maraş’tan Hatay’a. Türkiye her zaman domino taşı gibi. Kuzey Anadolu fay hattı da böyle. Doğu Anadolu fay hattı da aynı. O zaman bu Hatay’da sonra Suriye tarafında. Öbürü, Kıbrıs tarafına gidiyor, deniz tarafı içinde.
Denizin içinde deprem oluyorsa tsunami oluyor. Küçük depremler oluyorsa 1 metre, büyük depremler oluyorsa 3 metre diye söyleyebilirim. Deprem bittikten sonra biraz yukarıya gideceksiniz.
İkinci olarak; Elazığ’dan önce Bingöl. Muş, Bitlis, Va’a kadar.
Üçüncü; İzmir… Muğla’dan sonra İzmir’de deprem oldu. O depremi İzmir’in kendi fay hattı değil. Ege Denizi’ndeki adanın depremi. İzmir kendi fay hattını kırmadığı için gelebilir diye söylüyorum. Marmara’dan önce de gelebilir. Ama 7’den fazla beklemiyorum 6.5 gibi söylüyorum.
Dördüncü bölge olarak; Marmara… Kuzey Anadolu fay hattı İzmit’ten sonra kuzey ve güney kolu var. Güney kolunda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir. Kuzey kolu ise adalardan biraz gidiyor ve 1912’de bu Çanakkale’de kırıldı, boşluk var.
OLASI İSTANBUL DEPREMİNİN BOYUTU NE OLUR?
Kabaca söylüyorsak 8 tane ayrı ayrı fay hattı var. Silivri tarafı daha tehlikeli olabilir. Burada 6.8 olabilir. Bir kaç tane de 7 olabilir. Çok az ihtimal ama tamamen bir kerede kırıyorsa, bu en kötü senaryo, Erzincan depremi gibi 7.9 bir deprem olabilir. Bunun için hazır olmak lazım.”